Het ABC van
werken in de cloud

Werken in de cloud heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Bedrijven investeren volop in online applicaties, zoals Microsoft Teams-toepassingen en online diensten voor het opslaan en delen van bestanden. Daarnaast is diverse bedrijfssoftware (zonder dat u het allicht beseft) cloud-based, waaronder veel gangbare boekhoudprogramma’s en CRM-systemen. Bent u benieuwd wat er zoal mogelijk is op het vlak van werken in de cloud? Lees dan snel verder.

De voor- en nadelen van werken in de cloud

Een weloverwogen keuze maken voor werken in de cloud begint bij het kennen van de voor- en nadelen. Hieronder delen we een beknopt overzicht.

voor en nadelen werken in de cloud

Public, private en hybrid cloud

Bij het kiezen voor (de hosting van) cloudoplossingen wordt een onderscheid gemaakt tussen de zogeheten public, private en hybrid cloud. Hoe deze vormen van elkaar verschillen, zetten we hieronder uiteen.

De public cloud

Bent u bekend met Microsoft Azure, Google en Amazon Web Services (AWS)? Dit zijn voorbeelden van Cloud Providers die op hun platform diverse diensten aanbieden. Bij public clouds bevinden al uw bedrijfsapplicaties en -data zich op de infrastructuur van een externe cloudaanbieder. Alle ondersteunende hardware en infrastructuur staan op locatie bij deze aanbieder en zijn diens eigendom. Deze oplossing staat bekend als kostenefficiënt; gebruikers betalen in veruit de meeste gevallen naar afname.

De private cloud

De private cloud komt in twee varianten. Bij shared hosting heeft u uw eigen (private) omgeving op hardware gealloceerd waar eventueel ook andere klanten gebruik van kunnen maken. Bij dedicated hosting staat uw cloudomgeving op hardware waar uitsluitend uw organisatie gebruik van maakt en toegang tot heeft. Een private cloud is altijd maatwerk en volledig af te stemmen op de eisen en wensen van uw bedrijf.

Bij dit model kunt u op meerdere manieren gebruikmaken van cloud-functionaliteiten:

  • Binnen uw eigen bedrijf gebruikmaken van een datacenter (ook wel: on-premise). Dit is de beste optie wanneer u de meeste grip wilt hebben op alle aspecten van hosting;
  • Uw eigen hardware onderbrengen in het datacenter van een hostingprovider (ook wel: colocatie). U betaalt hierbij over het algemeen voor rackspace, internet en stroom. U bent en blijft eigenaar van de hardware en zelf verantwoordelijk voor alles wat hierop draait. Beheer en onderhoud kan door uw eigen IT-afdeling worden verzorgd of kunt u uitbesteden.

De hybrid cloud

Een hybrid cloud is een combinatie van een of meerdere private en public clouds, maar voelt voor de eindgebruiker als één geheel. Deze methode biedt de flexibiliteit van de public cloud (snel op- en afschalen wanneer nodig) met de controle van de private cloud (soevereiniteit bewaren over de gegevens).

Public Cloud

IaaS, PaaS, SaaS

Een andere onderverdeling die u vaak tegenkomt bij de keuze voor cloud services, is SaaS, PaaS en IaaS, ofwel Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service en Infrastructure-as-a-Service. Hoe deze services van elkaar verschillen, delen we hieronder.

SaaS

SaaS is software die in zijn geheel als dienst in de cloud wordt geleverd. Klanten beheren de software niet zelf en hoeven de software ook niet lokaal te installeren of los aan te schaffen. Bij een SaaS-cloudoplossing is de hosting helemaal voor u geregeld en kunt u er on demand mee aan de slag.

  • Bekende SaaS-diensten zijn Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive, Dropbox, Salesforce, AFAS Online.
  • Eindgebruikers kunnen direct met SaaS-oplossingen aan de slag.

PaaS

PaaS wordt ook wel aangeduid als ‘cloud platform services’. PaaS is een cloudoplossing waarmee klanten applicaties kunnen (door)ontwikkelen, uitvoeren en beheren, zonder de infrastructuur hiervoor te hoeven opzetten of onderhouden. Gebruikers hebben met andere woorden meer invloed op de invulling van de clouddienst. Bij deze oplossing worden zowel het besturingssysteem als de databases in de cloud ondergebracht.

  • Bekende PaaS-applicaties zijn Magento, Azure Web Apps, Logic Apps en Azure SQL.
  • PaaS is met name geschikt voor softwareontwikkelaars.

IaaS

IaaS staat ook te boek als ‘cloud infrastructuurdienst’. Deze dienst brengt de gehele infrastructuur naar de cloud, inclusief servers, opslag en overige externe netwerkbronnen. Gebruikers genieten bij deze oplossing de meeste vrijheid op het gebied van software-installatie en serverconfiguratie.

  • Bekende SaaS-platforms zijn Microsoft Azure, Google en Amazon Web Services (AWS).
  • IaaS is met name geschikt voor ervaren systeem- en/of netwerkbeheerders.

Zelf beheren versus afnemen

Voor uw keuze is het belangrijk om te inventariseren of u de cloudomgeving liever in eigen beheer onderbrengt of de cloudservice afneemt naar gebruik. Let op: niet alle producten en diensten zullen als SaaS beschikbaar zijn.

eazit cloud iaas paas saas

Clouddiensten en advies van Eazit

U ziet: er is veel mogelijk en er worden veel definities gehanteerd voor werken in de cloud. Maar of het nu gaat om opslag, hosting, back-up, beveiliging of cloudsoftware zoals Office 365: het succes van een clouddienst valt of staat met de juiste implementatie en ondersteuning. Onze ervaren ICT-consultants adviseren u graag over de best passende oplossing voor uw bedrijf.

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …

Eerlijk over Bellen met Microsoft Team: Een Overzicht voor Ondernemers

De revolutie in zakelijke communicatie is niet te missen, vooral met de opkomst van Microsoft Teams Telefonie. Wij krijgen steeds meer vragen over …