De 3 stappen voor een succesvolle
transitie naar de cloud

Meer inzicht, snelheid en efficiënter werken: het zijn belangrijke redenen om naar de cloud te gaan. Werken in de cloud stelt uw organisatie in staat sneller te innoveren en bevordert de samenwerking binnen en buiten uw organisatie. Aan de transitie naar de cloud gaat echter een proces vooraf. De 3 stappen voor een succesvolle transitie delen we hier.

Stap 1: inzicht creëren

Uw organisatie is uniek. Voordat u op zoek gaat naar een geschikte cloudprovider is het van cruciaal belang uw eigen wensen in kaart te brengen en de status quo tegen het licht te houden. De volgende vragen zijn van belang:

 • Welk(e) strategisch(e) bedrijfsdoel(en) heeft u voor ogen?
 • Met welke systemen en applicaties werken u en uw medewerkers momenteel?
 • Is het mogelijk en/of zinvol om het aantal applicaties terug te brengen? (Applicatie consolidatie)
 • Welke applicaties en softwareoplossingen die u gebruikt zijn ook in de cloud beschikbaar?
 • Welke applicaties zijn verouderd (legacy applicaties) en zetten een rem op snel en efficiënt werken?
 • Welke gebruikersgroepen en/of -profielen passen bij uw onderneming?
 • In hoeverre is uw data geschikt (te maken) voor data-analyse en te classificeren?
 • Wat is het huidige kennisniveau van uw medewerkers ten aanzien van cloudoplossingen? (In verband met eventuele bijscholing.)

De antwoorden op deze vragen zijn leidend voor uw keuze. Het is aan te bevelen al in deze fase uw medewerkers bij de plannen te betrekken. Zij zijn immers degenen die hands-on vanuit de cloud werken en vervullen dus een sleutelrol bij de transitie naar de cloud.

Stap 2: cloudprovider kiezen

Wanneer uw uitgangssituatie in kaart is gebracht, is het tijd om een geschikte cloudprovider te selecteren. De vraag is echter: waar moet u op letten bij het kiezen? Als onafhankelijke cloudprovider kan Eazit u adviseren over het hele cloudspectrum. De volgende punten zijn belangrijk bij de overweging:

 • Veiligheid. Het spreekt voor zich dat u de garantie wilt hebben dat uw bedrijfsgevoelige data veilig wordt opgeslagen in overeenstemming met de AVG/GDPR-regelgeving. Certificeringen zoals ISO 27001 geven hier blijk van.
 • Beschikbaarheid. Bedrijfscontinuïteit is prioriteit nummer één voor de meeste bedrijven. Werk dat stilligt als gevolg van downtime kan uw organisatie immers een kapitaal kosten. Vraag naar de mogelijkheden van een SLA (Service Level Agreement) om niet voor verrassingen te staan. Zo leveren Eazit en partners aanvullend support voor Microsoft-diensten dankzij goede onderlinge servicecontracten.
 • Databeheer. Laat niets aan het toeval over. Informeer naar aanvullende modules op het gebied van databeheer voor optimale bedrijfszekerheid. Denk aan back-ups voor Exchange Online, OneDrive en SharePoint, functionaliteiten die niet standaard zijn inbegrepen bij Office365, maar Eazit wel voor u kan verzorgen.

Stap 3: ontwerp en implementatie van de cloudomgeving

Wanneer de wensen en mogelijkheden duidelijk zijn, kan de omgeving ontworpen en geïmplementeerd worden. Een aantal zaken komen hierin aan bod:

 • Het technische ontwerp van de infrastructuur, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als databeveiliging en governance;
 • Een organisatieontwerp, waarbij wordt geïnventariseerd welke veranderingen de migratie naar de cloud teweegbrengt voor uw bedrijfsprocessen en personeel.

Zodra beide ontwerpen gereed zijn en het voor uw organisatie duidelijk is wat er gaat gebeuren, kan de migratie van start gaan. De transitiesnelheid is afhankelijk van de totale omvang van het migratietraject. Voor de uiteindelijke migratie zijn er grofweg twee mogelijkheden:

 • Directe data-overdracht naar de nieuwe omgeving. Maakt u gebruik van applicaties die reeds over een bestaande/geïntegreerde cloudoplossing beschikken? Dan kunt u de migratie direct opstarten. Dit heeft een korte downtime tot gevolg, maar hoeft niet per definitie gevolgen te hebben voor uw organisatie. Denk aan datatransitie die ’s nachts wordt uitgevoerd, zodat personeel dat werkt op kantoortijden er geen hinder van ondervindt;
 • Indirecte data-overdracht. Dit wordt vaak toegepast wanneer een bedrijf afhankelijk is van (veelal maatwerk ontworpen) applicaties waarvan nog geen passende, gestandaardiseerde cloudoplossingen beschikbaar zijn. Via de Azure RemoteApp kunnen legacy applicaties in die situatie vanuit een webapplicatie c.q. webportal geopend en beheerd worden om de werkprocessen zo toegankelijker te maken.

Transitie naar de cloud is maatwerk

De transitie naar de cloud kan uw organisatie diverse voordelen opleveren, denk aan: kostenbesparing, veiligheid, gemak, toegankelijkheid van werken, vereenvoudiging van processen of een combinatie hiervan. Wat uw wensen en ambities ook zijn: de transitie naar de cloud vergt altijd een maatwerk aanpak.

Onze IT-consultants denken graag met u mee voor een passende cloudstrategie. We brengen in kaart welke applicatie(s) gebaat is/zijn bij een migratie naar de cloud, onder welke voorwaarden dit mogelijk is en vooral: wanneer het loont. Zo kunt u vooruitblikken op een manier van werken die eenvoudig, snel en modern aanvoelt. Geniet van clouddiensten zonder zorgen bij Eazit.

Met de cloud computingoplossingen van Eazit is werken in de cloud laagdrempeliger en eenvoudiger dan ooit. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Download de leaflet en ontdek hoe Eazit de digitale transformatie van uw bedrijfsvoering kan versnellen.

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …

Eerlijk over Bellen met Microsoft Team: Een Overzicht voor Ondernemers

De revolutie in zakelijke communicatie is niet te missen, vooral met de opkomst van Microsoft Teams Telefonie. Wij krijgen steeds meer vragen over …