Succesvol thuiswerken met kids en partner; het kan!

Je huis is de afgelopen weken omgebouwd tot klaslokaal, gymzaal, speeltuin én kantoor. Hoe voorkom je dat de romantiek tussen jou en je partner niet verloren gaat? Of dat je de kinderen achter het behang plakt nu ze continu je aandacht vragen? Met deze tips werk jij efficiënt thuis en blijft het gezellig

Communicatie is key, structuur is de basis
Verwachtingsmanagement is ontzettend belangrijk. Het begint allemaal met heldere communicatie en het maken van duidelijke afspraken: begin je dag met bespreken hoe deze er per persoon uitziet. Hoe laat zijn er videogesprekken of belangrijke telefoontjes ingepland? Wie werkt er in welke ruimte? En welke schoolopdrachten moeten er worden gedaan?

Door een rustige omgeving te creëren, kun je efficiënt en productief thuiswerken. Heb je maar één afgesloten kantoorruimte in huis? Ruzie dan niet met elkaar om die bureaustoel, maar maak afspraken over wie deze ruimte kan gebruiken en wanneer. Zo voorkom je dat je per ongeluk wordt gestoord tijdens een belangrijk werkgesprek of dat je partner uitgerekend op dát moment zijn of haar favoriete smoothie gaat mixen.

Zorgschema’s voor de kinderen
Een overzichtelijke planning is een must in combinatie met (jonge) kinderen. Verdeel daarom de zorg voor de kinderen en wissel elkaar gedurende de dag af. Je zal zien: als je deze taakverdeling dagelijks rouleert, blijft de afwisseling tussen ‘docent’ of ‘gymleraar’ nog leuk ook! Het kan daarnaast helpen om je dag te verdelen in werkblokken van anderhalf tot twee uur. Houd daarbij wel rekening met speelkwartiertjes en koffiepauzes, want deze breaks zorgen voor nodige ontspanning en een frisse blik op je werkzaamheden.

Deel jullie huiselijke zorgschema’s ook met je collega’s. Zo weten zij precies wanneer je wel en niet beschikbaar bent. Door hier transparant over te zijn, creëer je begrip voor je thuissituatie en voorkom je irritaties op de werkvloer en in huis. Bovendien kan jij je zo volledig focussen op de creatieve kleurplaten van je kinderen of juist op het uitwerken van het belangrijke voorstel.

Houd je kinderen bezig en blijf betrokken
Probeer te genieten van de extra tijd die je nu met je kinderen kan doorbrengen. Normaal zien ze hun ouders nooit in actie onder werktijd, dus betrek ze ook zo nu en dan bij je werkzaamheden. Laat ze bijvoorbeeld gedag zeggen tijdens een (video)gesprek met je collega’s. Om krijsende kinderen op de achtergrond te vermijden en verveling te voorkomen, is het ook belangrijk om kinderen zoveel mogelijk bezig te houden. Creëer een apart speel- en werkhoekje in huis.

Is je kleine nog te jong voor huiswerk? Of worden er geen taken vanuit school aangeleverd? Bedenk dan elke dag een nieuwe, creatieve opdracht. Kleurplaten, vouwdieren en knutselwerkjes zijn ideaal om kinderen langer zoet te houden. Online kan je veel van dit soort werkjes vinden. Een zandbak neerzetten in de tuin of een educatieve film zijn ook goede opties. Als je zelf liever ook even pauze neemt van je werk, beweeg dan vooral samen! Wandel een rondje door de buurt, ga met z’n allen rennen in een rustig stukje park of speel een potje voetbal of ga bellenblazen in de achtertuin.

Quality (me) time
Zie deze periode als het uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen. Om meer tijd met elkaar door te brengen en dingen te doen die je anders nooit doet. Onderneem ‘s avonds met je partner activiteiten om de werkdag op een leuke manier af te sluiten. Doe samen een online yogales, bekijk eindelijk die masterclass van jullie favoriete chef-kok of ren een rondje door het bos. Zet als vanouds een spannende film op, laat allebei je innerlijke Picasso los of ga juist voor ouderwetse bordspelletjes.

Even helemaal geen zin in elkaar na een hele dag in één huis doorgebracht te hebben? Geef elkaar dan de ruimte en neem een momentje voor jezelf. Ga in bad, lees een boek, speel je favoriete videogame of kijk een leuke serie. Zo verklein je de kans op vervelende irritaties en nietszeggende ruzietjes.

Snel en makkelijk videobellen zonder software? Dat kan met Coligo MEETINGS! Ga direct aan de slag.

NIS2-richtlijn: Hoe past u uw organisatie aan de nieuwe cyberveiligheidseisen aan?

  In een tijd waarin digitale dreigingen, zoals cyberaanvallen en economische verstoringen, steeds meer toenemen, is het van cruciaal b…

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …