Thuiswerken? Ja, leuk én productief graag!

Iedereen went langzaam aan de nieuwe werkelijkheid. Thuiswerken is inmiddels de normale, dagelijkse gang van zaken, maar dat betekent niet dat het elke dag even goed gaat. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerken leuk en productief blijft?

Houd je aan je (kantoor)ritme
Start je dag actief, sta op tijd op en volg je standaard ochtendroutine. Neem een douche, denk om je kapsel en trek je dagelijkse kleding aan. Hoe verleidelijk het ook is om de hele dag in je pyjama of onesie te werken, dit komt je effectiviteit niet ten goede. Begin relaxed, fris en fruitig aan je werkdag. Vergeet ook je lunchpauze niet! Hoewel lang achter elkaar doorwerken effectief lijkt, zorgt een (lunch)pauze juist voor structuur in je werkdag.

Irene Araujo – Order en Delivery Medewerker
“De verleiding is groot om de dag in mijn pyjama of onesie door te brengen. Toch start ik elke dag zo ‘normaal’ mogelijk aan mijn werkdag. Na een verfrissende douche, kleed ik mij zoals gewoonlijk netjes aan. Zeker als er een videovergadering is gepland, vind ik dit belangrijk. Het enige verschil is dat ik thuis mijn bril draag in plaats van mijn lenzen en make-up vind ik nu niet nodig.”

Schema’s en to-do lijstjes zijn ideaal
Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar thuiswerken vergt enige discipline en structuur. Maak het jezelf daarom makkelijk en stel een duidelijk werkschema op. Werk in blokken van anderhalf tot twee uur om je tijd zo efficiënt mogelijk te benutten. To-do lijstjes zijn ideaal om al je werkzaamheden gedaan te krijgen.

Het afstrepen van voltooide taken werkt motiverend en geeft een voldaan gevoel. Wees dus wel een beetje streng voor jezelf en zorg ervoor dat je aan het einde van je werkdag je to-do lijstje hebt afgerond. Een strakke planning geeft je een goed gevoel aan het einde van de dag. Zo behoud je de balans tussen je werk- en privétijd en plof je na een productieve werkdag ontspannen en zorgeloos op de bank.

Nicole Barendsma-Ouwerkerk – Office Manager & Administratief Medewerker
“Ik heb twee pubers in huis van 12 en 15 jaar. Doordat zij zelfstandig werken, kan ik gewoon mijn ding doen. Elke dag log ik om 08.30 uur in en stop ik om 17.15 uur. Het gevaar schuilt dat je langer blijft werken. Ik waak ervoor dat ik niet continue doorga. En sluit op tijd mijn computer af. Wij hebben daarom met het gezin een schema gemaakt. We drinken elke dag om 10.00 uur samen koffie en lunchen om 12.30 uur.”

Creëer je eigen home office
Laten we eerlijk zijn: je warme bed met die lekkere donsdekens ziet er aantrekkelijk uit als werkplek. Toch is het belangrijk om je eigen, rustige werkplek in huis te creëren. Zo blijf je productief en raak je niet snel afgeleid. Een goede, actieve houding is bovendien beter voor je rug dan onderuit gezakt op de bank hangen. Werk dus aan een bureau of een tafel en zit zoveel mogelijk rechtop.

Als je een extra kamer in huis hebt, richt deze dan in als thuiskantoor. Maak een rustgevende, inspirerende plek voor jezelf. Zet mooie planten neer of steek een aangename geurkaars aan. Moet je het doen met minder vierkante meters? Zorg dan dat je gezellige eettafel niet 24/7 een werkplek wordt.

Remi Peters – Medewerker Supportafdeling
“Mijn vrouw en ik werken allebei thuis. Onze woning in Utrecht is niet gigantisch groot en we hebben daarom onze woonkamer omgebouwd tot kantoor. De eettafel dient nu als ons gezamenlijke bureau. Omdat ik de goedkope eettafelstoelen niet lekker vond zitten, ben ik op een dag naar kantoor gereden om mijn eigen bureaustoel op te halen. Sindsdien is werken aan de eettafel geen probleem meer. Ik kan dit iedereen aanraden!”

Wees sterk met verleidingen
Een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in je hoofd. Dankzij het gebrek aan vuile was, kleine troepjes op de tafel of vieze vaat op het aanrecht, voorkom je dat je onder werktijd gaat opruimen en dat je afgeleid raakt van je werkzaamheden.

Merk je dat je concentratie afneemt? Neem dan gerust een korte pauze. Even afstand nemen van je scherm is sowieso prettig voor je ogen. Benut dit rustmoment en geniet van een kopje koffie of thee en ga niet ineens de was doen. Klets even gezellig bij met je partner of bel een collega om over lopende zaken te sparren. Strek je benen en loop een kort rondje lopen in de buitenlucht. Hierna kun je juist met hernieuwde energie productief verder.

Randy Kooijman – ICT
“Voor mijn gevoel ben ik erg productief en krijg ik thuis veel meer werk gedaan. Zonder mijn gebruikelijke reistijd, hou ik als het ware tijd over. In mijn pauze beloon ik mezelf door even een rondje door de buurt te wandelen en mijn benen te strekken. Na 17.00 uur kan ik op tijd stoppen met werken én meteen starten met hardlopen.”

Maak er vooral een feestje van
Hou je niet van stilte? Nummers met zestig tot zeventig beats per minuut helpen je zelfs focussen, omdat dit ritme overeenkomt met je hartslag in een zittende positie. Een dansje op z’n tijd wordt overigens aangemoedigd. Zo blijft het namelijk gezellig én blijf je in beweging.

Merk je dat je je collega’s mist? Gelukkig zijn ze slechts één klik verwijderd van een videogesprek. Plan daarom elke dag een moment in met (één van) je collega’s om net als vanouds even bij te praten. Zie het als een digitaal koffieapparaat-moment om de laatste roddels te bespreken. Benut het gesprek ook om creatieve ideeën uit te wisselen en om elkaar te informeren over wat er speelt. Juist nu is het belangrijk om in contact te blijven.

Snel en makkelijk videobellen zonder software? Dat kan met Coligo MEETINGS! Ga direct aan de slag.

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …

Eerlijk over Bellen met Microsoft Team: Een Overzicht voor Ondernemers

De revolutie in zakelijke communicatie is niet te missen, vooral met de opkomst van Microsoft Teams Telefonie. Wij krijgen steeds meer vragen over …