Van strijkplank tot sta bureau en meer ergonomische tips

Nu je al een tijdje niet op je vertrouwde kantoorstoel zit, voel je dit misschien al in je spieren en gewrichten. Hoe voorkom je die stijve nek, pijnlijke schouders en gevoelige onderrug tijdens het thuiswerken? Franc Thomissen, fysio- en manueel therapeut van AmstelFysio, deelt zijn gouden tips!

Tip 1: Blijf in beweging
Koffie zetten, naar het toilet wandelen, een rondje wandelen in de pauze: op kantoor ben je elke 40 minuten wel even in beweging. Thuis zijn we sneller geneigd om veel langer stil te zitten. Het allerbelangrijkste is om in beweging te blijven. Neem zo nu en dan een pauze om je benen te rekken en te strekken. Heb je een telefoongesprek van een halfuur? Maak gebruik van je omgeving en loop een rondje in of om het huis.

Even geen zin meer? Doe een paar squats. Door in beweging te blijven, verslappen je spieren niet en voorkom je klachten op de lange termijn. Bovendien compenseer je met een paar oefeningen in huis al snel je gewoonlijke wandeling naar het koffiezetapparaat, kopieerhok of vergaderruimte. Blijf ook na werktijd in beweging. Zet elke dag een flink aantal stappen of volg een sportles.

Tip 2: Zorg voor de basis
Met een laptopstandaard stel je met gemak het bovenste deel van je computerbeeldscherm op ooghoogte in. Zo voorkom je dat je continu naar beneden moet kijken en daardoor een verkeerde zithouding aanneemt. Een extra monitor aansluiten kan ook erg prettig werken. Plaats daarnaast je (externe) toetsenbord aan de rand van de tafel of bureau, zodat je niet ver naar voren hoeft te reiken om te kunnen typen. Hoe dichterbij je lichaam, des te prettiger voor je armspieren.

Door een externe muis of toetsenbord te gebruiken, verminder je stress op je polsen, schouders en nek én verhinder je overbelastingblessures. Speel daarnaast met de helderheid van je beeldscherm. Je ogen ervaren aanzienlijk minder prikkels als de lichtfrequentie niet de gehele dag op het maximum staat ingesteld. Hoe helderder het licht is, hoe luier je ogen worden. Door de lichtfrequentie zo nu en dan te dimmen, heb je minder kans op hoofdpijn.

Tip 3: Controleer je werkhouding
Als er één no-go is, dan is het wel werken vanuit bed. De juiste houding is essentieel om vervelende blessures en klachten te voorkomen. Zit daarom niet te laag in je stoel en voorkom daarmee een bolle onderrug. Als je op een bureaustoel werkt (bijvoorbeeld die van kantoor), zet deze dan in een ‘losse’ stand. Kantel je zitvlak voorover en voorkom belasting van je bovenbenen. Probeer de leuningen ook zo min mogelijk te gebruiken. Steun niet teveel op de rugleuning, anders zit je als een pudding klem in je stoel. Daarnaast geldt: hoe meer je de (bureau)stoel het werk laat doen, hoe minder jouw lichaam dat hoeft te doen. Je wil natuurlijk niet dat je spieren verslappen, dus blijf continu alert op een rechte zitpositie.

Tip 4: Varieer elke twintig minuten
Varieer elke twintig minuten van positie. Ga op het puntje van je stoel zitten of juist achterin. Leun op je linker bil en daarna weer op je rechter. Kruis je benen onder de tafel boven- en daarna onderlangs. Of zet ze juist een tijdje naast elkaar. Zet desnoods een wekker. Dit is belangrijk, want veertig minuten in dezelfde houding in je eettafelstoel zitten, komt je rug niet ten goede.

Staand werken is ook een goed alternatief. Als je aanrechtblad of eettafel niet hoog genoeg zijn: gebruik je strijkplank! Deze kun je namelijk precies op de juiste hoogte instellen. Als je liever in een zittende positie werkt, is een fitness- of skippybal natuurlijk ook een perfect alternatief, zo train je ook meteen je buikspieren!

Door tijd te besteden aan genoeg beweging en het ergonomisch inrichten van je werkplek voorkom je klachten. Toch klachten en geen masseur in huis om je te helpen? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut of plan een videoconsult in.

De perfecte houding te pakken? Zorg dat je videogesprek ook soepel verloopt. Ga direct aan de slag met Coligo MEETINGS! .

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …

Eerlijk over Bellen met Microsoft Team: Een Overzicht voor Ondernemers

De revolutie in zakelijke communicatie is niet te missen, vooral met de opkomst van Microsoft Teams Telefonie. Wij krijgen steeds meer vragen over …