In de huidige zakenwereld is een betrouwbare en snelle internetverbinding essentieel voor elk bedrijf. Met de opkomst van allerlei soorten glasvezel als populaire optie voor internetverbindingen, is het begrijpelijk dat ondernemers twijfels hebben bij het kiezen van de juiste glasvezellijn voor hun onderneming. Daarnaast merken wij dat niet altijd alle informatie beschikbaar is. Waarom betaal je namelijk voor de ene lijn +/- 50 euro per maand, en voor een andere lijn 500 euro, terwijl de up- en download snelheden hetzelfde zijn?
In deze blogpost zullen we de belangrijkste feiten en cijfers bespreken. We vertellen over de verschillende soorten glasvezel en we geven concrete voorbeelden om jou, als ondernemer, te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Je zoekt naar de beste internetverbinding voor jouw bedrijf. Hierbij zijn er twee opties: particulier en zakelijk glasvezel. Het is daarbij mogelijk om een particuliere glasvezelverbinding in te zetten voor zakelijk gebruik. Hoewel dat in eerste instantie aantrekkelijk en voordelig lijkt, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden voordat je je definitieve keuze maakt.
Particulier glasvezel wordt vaak aangelegd in woonwijken en in sommige buitengebieden, en is toegankelijk voor iedereen, inclusief bedrijven. De kabels liggen echter minder diep dan bij de zakelijke glasvezellijnen, wat kan leiden tot schade en fluctuaties in de prestaties van de internetverbinding, met name bij bepaalde weersomstandigheden. Daarbij komt dat particulier glasvezel standaard een ‘best effort’ SLA biedt (lichten we later in deze blog toe) en de overboekingsratio kan oplopen tot 1 op 50. Dat heeft invloed op de gegarandeerde snelheid. Heb jij namelijk een glasvezelverbinding met 200/200mbs met een overboekingsratio van 1 op 50, dan wordt er een garantie gegeven op 4/4mbs. In sommige gevallen merk je hier niets van, maar voor een bedrijf is garantie hierin, met alle huidige ontwikkelingen rondom Cloud en Cloudapplicaties, belangrijker geworden. Ook dit lichten we later toe.
Zakelijk glasvezel daarentegen biedt meer stabiliteit. De kabels liggen dieper, wat schade beperkt. Daarnaast biedt het standaard al een betere SLA. Deze kan ook nog eens een upgrade krijgen naar een SLA die past bij bedrijven, waar een internetverbinding een bedrijf kritische dienst is. Als dat het geval is, adviseren wij om de zakelijke glasvezel redundant uit te voeren (daarover in een andere blog meer). Ook biedt zakelijk glasvezel de mogelijkheid om een gegarandeerde bandbreedte af te nemen van 1 op 10, 1 op 5 en 1 op 1. Bij eerdergenoemd voorbeeld met een snelheid van 200/200mbs, betekent dat met een overboekingsratio van 1 op 5 een garantie gegeven kan worden van 40/40mbs. Dit zorgt voor betrouwbare en consistent hoge snelheden; een belangrijk aspect voor het soepel laten draaien van je bedrijf.
In het landschap van glasvezel heb je providers, die de glasvezelinfrastructuur leggen, en serviceproviders, die hun diensten over deze lijnen aanbieden. Onder de eersten vallen merken als KPN, Vodafone/Ziggo, Delta Fiber, Bright Access en Tele2/T-Mobile, die zowel particuliere als zakelijk glasvezel aanbieden. Solcon, KlikSafe, Youfone, Freedom en Budget-alles-in-1 zijn serviceproviders die je wellicht kent. Zij bieden met name particuliere glasvezelverbindingen aan. Eazit is een serviceprovider en levert zowel particuliere als zakelijke glasvezelverbindingen.
Elke provider heeft zijn eigen strategie wat betreft de aanleg van glasvezel, wat invloed kan hebben op zaken zoals de graafdiepte, en daarmee ook op de uptime van de verbinding en de SLA. Een diepere graafdiepte kan bijvoorbeeld zorgen voor minder onderhoud en dus minder downtime.
De bandbreedte en overboeking beïnvloeden uiteindelijk de prijs die je betaalt voor jouw abonnement. Als je voor een lagere overboeking kiest, wordt de geleverde bandbreedte door meer mensen/bedrijven gebruikt. Hierdoor heb je met de overboeking recht op een deel (bijvoorbeeld 1 op 10) van de snelheid. Laat dat nou net iets zijn wat (service)providers vaak niet duidelijk laten zien. Zo kan het zijn dat je, voor jou als ondernemer, onverklaarbare verschillen ziet in offertes bij verschillende merken. Dit vereist dus enig onderzoek vanuit jou als ondernemer. Echter, er zijn serviceproviders, zoals Eazit, die dit voor je uitzoeken en de beste optie voor jouw bedrijf leveren.
Het gebruik van Ethernet Virtual Circuit (EVC) binnen je glasvezelnetwerk kan je in staat stellen om aparte netwerken te creëren binnen de totale bandbreedte. Stel, je hebt een 500/500mbs glasvezelverbinding. Je kunt dan een EVC reserveren van 10mbs voor je VoIP-telefonie, 50mbs voor een gastennetwerk en de rest voor je bedrijf. Het voordeel hiervan is dat een hack op de ene EVC, de andere niet raakt. EVC’s zijn daarom ook handig voor specifieke toepassingen, zoals camerasystemen of back-ups van jouw Cloud-omgeving. Op deze manier maak jij je internetgebruik veiliger. Netwerkapparatuur heeft ook impact op de veiligheid van je netwerk, daarover vertellen we in een latere blog meer.
Dan hebben we nog de verschillende Service Level Agreements (SLA’s) bij de verschillende glasvezelverbindingen. Bij de particuliere verbindingen zie je vaak een SLA op basis van ‘best effort’. Dit is een inspanningsverplichting zonder vaste deadlines. Bij zakelijke glasvezelverbindingen bestaan er veel uitgebreidere SLA’s met specifieke afspraken en deadlines wanneer je een verstoring of downtime ervaart. Met deze uitgebreidere SLA’s heb je recht op een compensatie wanneer de afgesproken dienst niet binnen de gestelde termijn wordt geleverd, hetgeen extra zekerheid biedt voor jou als ondernemer.
Wil je meer weten over hoe wij met redundantie en back-up verbindingen zorgen voor een optimale uptime van jouw internetverbinding? Blijf dan ons dan volgen, want in een volgende blog gaan we daar dieper op in.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Doe de postcodecheck!
Eazit
Bel ons op: 088-355 00 00 Of
e-mail naar: advies@eazit.nl