Microsoft’s
New Commerce Experience (NCE)

Als Microsoft partner biedt Eazit maand- en jaarlicenties binnen het Cloud Solution Provider-licentieprogramma. Microsoft heeft besloten per 1 maart dit licentieprogramma te wijzigen. In dit bericht leest u meer over de belangrijkste wijzigingen en de datums waarop zaken veranderen.

Wat gaat er veranderen?

Microsoft heeft op dit moment verschillende licentiemodellen en wil dit vergaand gaan harmoniseren. Microsoft noemt dit ‘New Commerce Experience (NCE)’. Dit model zal meer flexibiliteit bieden om aan verschillende gebruiksbehoeften te voldoen. Plus zorgen voor een consistent beleid, consistente overeenkomsten en procedures voor alle cloudproducten en inkoopkanalen van Microsoft. Per 1 maart 2022 worden twee belangrijke veranderingen van kracht, die betrekking hebben op onder andere de volgende licenties:

 • Office 365 (alle abonnementen)
 • Microsoft 365 (alle abonnementen)
 • Windows 10 E3/E5
 • Windows 365
 • Enterprise Mobility + Security E3/E5
 • Power Platform / Power BI
 • Dynamics 365
 • En meer…

1. Alleen licenties via NCE-model

Vanaf 1 maart 2022 kunnen nieuwe licentieovereenkomsten en verlengingen alleen nog afgesloten worden binnen het New Commerce Experience Model. Bestaande abonnementen worden vanaf 1 juli 2022 automatisch overgezet naar het NCE-programma.

Binnen het NCE-model kunt u kiezen voor een maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks abonnement. U legt binnen het contract voor uw organisatie vast, voor hoeveel abonnementen u zich minimaal wilt verbinden aan Microsoft. Dit aantal is dan de basis voor de contractperiode met de daarbij behorende kosten. Gedurende deze periode zijn prijswijzigingen uitgesloten.

Het flexibele model dat we nu gewend zijn van CSP, verdwijnt niet helemaal. Als uw organisatie zich niet wil verbinden aan een één- of driejarig contract, dan is het mogelijk om tegen meerprijs (8% tot 25% duurder) licenties af te nemen, die maandelijks opzegbaar zijn. Opschalen van het aantal licenties binnen de contractperiode kan wel, tegen dezelfde prijscondities en met dezelfde einddatum van het contract.

“Mag ik abonnementen mixen?”

Ja, abonnementen kunnen worden gemixt. Zo kunt u kiezen voor honderd Microsoft E3 abonnementen met een commitment van een jaar en 10 Microsoft E3 abonnementen met een commitment van een maand. Uiteraard kan dit weer gecombineerd worden met andere abonnementen (bijvoorbeeld Microsoft F3).

“Mag ik tussentijds wijzigen?”

Ja, deels. Bent u gedurende een contractsperiode een verbintenis aangegeaan voor bijvoorbeeld 15 Microsoft 365 Business Standard licenties, dan mag u gedurende de looptijd van het contract upgraden naar een andere licentievorm, bijvoorbeeld Microsoft 365 Business Premium. U breekt als het ware het contract open en gaat een nieuwe contractperiode aan met deze nieuwe licentievorm en bijbehorende prijzen. Downgraden naar bijvoorbeeld Microsoft 365 Business Basic is niet mogelijk.

2. Prijswijziging

Naast deze verandering in licentiemodellen, kondigt Microsoft ook een prijsverhoging aan per 1 maart 2022. De prijzen voor verschillende Microsoft abonnementen worden verhoogd met percentages tussen de 8% en en 25%.

 • Office 365 E1 (van €6,70 naar €8,40) + 25%
 • Office 365 E3 (van €19,70 naar €22,60) + 15%
 • Office 365 E5 (van €34,40 naar €37,40) + 8,6%
 • Microsoft 365 Business Basic (van €4,20 naar €5,10) + 20%
 • Microsoft 365 Business Premium (van €16,90 naar €18,60) + 10%
 • Microsoft 365 E3 (van €31,50 naar €35,40) + 12,5%

Deze wijzigingen zullen binnen alle programma’s worden doorgevoerd. De consumenten- en educatieproducten worden voorlopig niet verhoogd.

Als belangrijkste argument voor de prijsverhoging geeft Microsoft aan dat het de waarde reflecteert die zij de afgelopen jaren aan de diverse bundels hebben toegevoegd. De zakelijke versie van Microsoft 365 startte met een bundel van Office, Windows en Enterprise Mobility and Security (EMS). Hieraan zijn uiteindelijk nog 24 applicaties toegevoegd, waaronder Microsoft Teams, Power Apps, Power BI, Power Automate, Stream, Planner, Visio, OneDrive, Yammer en Whiteboard.

Overige ontwikkelingen binnen Microsoft

Er is gelukkig ook goed nieuws te vermelden. Microsoft zal aan alle bovengenoemde (en andere producten die niet in prijs stijgen) gratis Audio Conferencing beschikbaar stellen, waarmee je onderweg deel kunt nemen aan Microsoft Teams-vergaderingen, zonder een internetverbinding. Lees hier meer over Audio Conferencing. Daarnaast komt Microsoft met een ‘light’ variant van haar Endpoint Security oplossing, die zal worden toegevoegd aan Microsoft 365 E3. Hier lees je er meer over.

Hoe nu verder?

We begrijpen dat het wellicht lastig is om te bepalen wat voor impact deze veranderingen hebben op uw organisatie. Komt u er niet uit? Dan kijken wij er graag samen met u naar. Neem gerust contact op met het ICT-team via ict@eazit.nl.

NEEM CONTACT OP

Succesvolle cyberaanval Nederlandse leger door nalatigheid

Gisteren kwam naar buiten dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot computersystemen van het Nederlandse leger. Ondanks dat er geen belangrij…

(Microsoft)Teams Versterken: Cloud Telefonie Integratie voor Maximale Efficiëntie

In de steeds veranderende wereld van informatietechnologie is het voor IT-besluitvormers en ondernemers van cruciaal belang om tools te selecteren …

Eerlijk over Bellen met Microsoft Team: Een Overzicht voor Ondernemers

De revolutie in zakelijke communicatie is niet te missen, vooral met de opkomst van Microsoft Teams Telefonie. Wij krijgen steeds meer vragen over …