Tips voor een veilige thuiswerkplek

We blijven voorlopig nog wel even thuiswerken. Daarom is het belangrijk dat de thuiswerkplek aan dezelfde veiligheidsvoorschriften voldoet als op kantoor. Onze tip: stel een thuiswerkprotocol op. Zo zet je als werkgever de eerste stap en kunnen werknemers ook hun steentje bijdragen. Wat moet daar allemaal in staan?

  1. Een veilige (thuis)basis

Omdat werknemers nu hun privénetwerk zakelijk gebruiken, is het belangrijk om deze ook te beveiligen. Zeker omdat kinderen nu ook de hele dag thuiszitten en van alles downloaden op hetzelfde wifinetwerk. Laat werknemers bij hun internetprovider informeren welke veiligheidsmaatregelen zij kunnen nemen, zoals het aanpassen van het standaardwachtwoord van de router en het instellen van encryptie.

  1. Zorg voor alerte medewerkers

Maak werknemers ervan bewust dat cybercriminelen misbruik maken van de situatie door berichten over de epidemie te verspreiden, bijvoorbeeld met stappenplannen die je moet volgen, maar ondertussen uit zijn op je inloggegevens, persoonsgegevens of bedrijfsinformatie. In de afgelopen periode is het aantal valse mailtjes over het virus vervijfvoudigd.

  1. Deel bestanden veilig en verstandig

Als werknemers toegang moeten hebben tot werk-gerelateerde bestanden of deze willen delen, gebruik dan bijvoorbeeld SharePoint. Vermijd het gebruik van USB-sticks. Zo voorkom je dat iemand toegang krijgt tot waardevolle informatie. Zorg dat je medewerkers voorzichtig zijn met het versturen van bestanden; spreek hier iets over af met je medewerkers. Soms kan het slim zijn om een wachtwoord aan te maken voor een bestand.

De beste optie voor het benaderen van bedrijfsbronnen vanuit huis is via een VPN-verbinding (Virtual Private Network). VPN zorgt ervoor dat iedereen vanaf zijn thuiscomputer verbinding kan maken met het bedrijfsnetwerk en dat de apparaten van werknemers worden gezien als een onderdeel van dat netwerk. Dit is handig als je gevoelige informatie uitwisselt of gebruikmaakt van het intranet. Wij gebruiken zelf FortiClient om toegang te krijgen tot het VPN.

  1. Beveilig en update

Regelmatig je handen wassen, netjes in je elleboog niesen en oppassen met (onnodig) contact buiten de deur. Zo blijven we virusvrij. Zorg ook voor een virusvrije werkplek. Welke beveiligingsprogramma’s moeten werknemers op hun computer hebben staan, welke software wordt goedgekeurd en zijn alle programma’s up-to-date? Vervelende beveiligingsupdates worden namelijk vaak weggeklikt. Dit geldt ook voor het updaten van hardware en mobiele telefoons als werknemers hier vaak op werken.

Zorg dat je één lijn trekt als werkgever als het om veilig thuiswerken gaat. Het kost wat tijd en energie, maar het is de investering meer dan waard – zo faciliteer je een veilige thuiswerkplek voor je medewerkers.

Sjef kruijsen – Service Manager / Teamleider IT bij Eazit

Staat veiligheid voorop? Deel bestanden en voer videogesprekken met Coligo MEETINGS. Start meteen!

Wachtwoordbeleid binnen jouw organisatie: tips en tricks voor een effectief en veilig wachtwoord management

In een wereld waarin digitale beveiliging steeds essentiëler wordt, staat een solide wachtwoordbeleid centraal voor elke organisatie. Desondanks wo…

De belangrijke rol van redundante verbindingen en netwerkbeheer bij zakelijk internet

In de huidige zakelijke omgeving is een sterke internetverbinding niet alleen noodzakelijk voor de dagelijkse werkprocessen, maar ook essentieel vo…

Eerlijk over glasvezel: Waar moet jij op letten?

In de huidige zakenwereld is een betrouwbare en snelle internetverbinding essentieel voor elk bedrijf. Met de opkomst van allerlei soorten glasveze…